Την Κυριακή του Πάσχα ο Πάπας Φραγκίσκος θα δεχθεί στην έδρα της Καθολικής Εκκλησίας στη Ρώμη αντιπροσωπεία Αρμενίων από το Μπουένος Αιρες, οι οποίοι θα του προσφέρουν ένα έργο τέχνης που φιλοτέχνησε, με πολλά μικροσκοπικά κομματάκια από ξύλο μπάλσα, ο Ελληνας καλλιτέχνης Μιχάλης Βασιλόπουλος.
Ο μεγαλοπρεπής ναός της Λουχάν, κηρυγμένο εθνικό ιστορικό μνημείο της Αργεντινής από το 1998, έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, για την οποία μίλησε σήμερα ο καλλιτέχνης παρουσιάζοντας το έργο του που θα ταξιδέψει στη Ρώμη:
«Ήταν το 1685, όταν ένας Πορτογάλος αγρότης στην Αργεντινή, στο Σαντιάγο ντελ Εστέρο, ήθελε να ανεγείρει ένα μικρό εκκλησάκι για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Ζήτησε λοιπόν από έναν συμπατριώτη του στη Βραζιλία να του στείλει μια εικόνα του Ευαγγελισμού. Αυτός του έστειλε δύο εικόνες σε δύο κουτιά που ταξίδεψαν από το Σάο Πάολο στο λιμάνι του Μπουένος Άιρες. Φορτώθηκαν με άλλα πράγματα σε μια βοϊδάμαξα και πήραν το δρόμο για το Σαντιάγο. Όταν έφτασαν στο μικρό χωριό Lujan (δίπλα στις όχθες του ποταμού Lujan) σταμάτησαν για να διανυκτερεύσουν. Την άλλη μέρα η βοϊδάμαξα δεν μπορούσε να ξεκινήσει, κολλημένη στη λάσπη. Τότε, στην προσπάθεια του αμαξηλάτη να σπρώξει την άμαξα. κατέβασε το ένα κουτί. Και τότε η άμαξα ξεκίνησε. Όταν ξαναέβαλε το κουτί, η άμαξα πάλι ακινητοποιήθηκε. Άνοιξαν το κουτί και είδαν την εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Όλοι οι χωρικοί πίστεψαν στο θαύμα. Η εικόνα ήθελε να παραμείνει εκεί.
Έτσι, εκεί κτίστηκε το μικρό παρεκκλήσι της Παναγίας της Lujan. Σιγά σιγά το χωριό μεγάλωνε. Πιστοί από γύρω έρχονταν να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα, και το 1730 το χωριό έγινε ενορία.
Στις 8/12/1763 αρχίζει να κτίζεται εκεί ένας μεγαλύτερος ναός, και στις 6/5/1890 άρχισε η κατασκευή του σημερινού ναού. Το 1910 εγκαινιάστηκε χωρίς τους δύο σημερινούς πύργους. Οι πύργοι κτίστηκαν από το 1922 ώς το 1926. Τον Νοέμβριο του 1930, ο Πάπας Πίος ΧΙ ονόμασε τον ναό Basílica “Nuestra Señora de Luján”.
To 1934 ιδρύθηκε η Επισκοπή Mercedes-Lujan και το 1935 ο ναός τελειοποιήθηκε και πήρε τη σημερινή του μορφή.
Στις 10/5/1996 ονομάστηκε Μητρόπολη της Mercedes-Lujan, εξαρτημένη άμεσα από την Αγία Έδρα της Ρώμης.
Το 1998 ανακηρύχθηκε Εθνικό Ιστορικό Μνημείο της Αργεντινής. Μαζί με τον ακρογωνιαίο λίθο του, σε βάθος 4 μέτρων έχει τοποθετηθεί η ιδρυτική πράξη με υπογραφή του Αρχιεπισκόπου του Buenos Aires και άλλα νομίσματα – μετάλλια, πορτρέτα Παπών, πέτρες από το Σπήλαιο της Βηθλεέμ, από το όρος Γολγοθά, από τις κατακόμβες της Ρώμης και άλλα ενθυμήματα από χώρες της Ευρώπης.
Ο γοτθικός αυτός ναός περιλαμβάνει 14 μεγάλα αγάλματα από μάρμαρο, αψίδες, παρεκκλήσια, 15 καμπάνες με διαφορετικό όνομα η καθεμία και με συνολικό βάρος 14.915 κιλά. Οι δύο πύργοι του έχο
υν ύψος 106 μέτρα ο καθένας και ο κάθε σταυρός επάνω τους ζυγίζει 1.700 κιλά.
Η Παναγία της Lujan είναι πλέον η πολιούχος της Αργεντινής αλλά και προστάτιδα τριών χωρών: Αργεντινής, Παραγουάης και Ουρουγουάης. Έχει μήκος 104 μέτρα και πλάτος 68,5. Αρχιτέκτονας ήταν ο Γάλλος Ulrich Curtois.
Από τα τέλη του 19ου αιώνα είναι ο καθεδρικός ναός αλλά και ο ναός προσκυνήματος του λαού της Αργεντινής. Τα μαζικά προσκυνήματα άρχισαν το 1893 όταν 400 εργάτες με σημαίες της Αργεντινής έκαναν πορεία από το Buenos Aires για προστασία του Δικαιώματος στην Εργασία.
Από τότε κάθε χρόνο το πλήθος μεγάλωνε. Και τώρα πια χιλιάδες ξεκινούν πεζή από το Buenos Aires και αλλού για να φτάσουν στην Παναγία της Lujan που βρίσκεται 60 χλμ. βρειοανατολικά του Buenos Aires.
Γίνονται και ναυτικά προσκυνήματα με εκατοντάδες βάρκες στον ποταμό Lujan. Ο ναός γιορτάζει στις 8 Μαΐου. Αλλά και σε όλες τις γιορτές της Παναγίας. Στις 8 Σεπτεμβρίου 1930 ανακηρύχθηκε Προστάτιδα των 3 χωρών (Αργεντινής, Παραγουάης, Ουρουγουάης). Το 1948, προστάτιδα των Αργεντινών Σιδηροδρόμων, το 1946, προστάτιδα της Αστυνομίας της Αργεντινής και του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας. Τα εκατομμύρια τάματα κοσμούν τις ειδικές στήλες μέσα στο ναό.
Στις 25/5/2010 εκεί έγινε η Πανηγυρική Δοξολογία για τα 200 χρόνια της Αργεντινής Δημοκρατίας με την παρουσία του προεδρικού ζεύγους Νέστορ και Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ.
Η Basilica de Lujan είναι η αγαπημένη εκκλησία του Αργεντινού Πάπα Φραγκίσκου, όπου και λειτουργούσε πριν αναλάβει τα καθήκοντά του στη Ρώμη».
Μάθετε πρώτοι ό,τι δε θα σας πουν οι άλλοι
- Gossip, Παραπολιτικά, Πιπεράτα!
- Προσφορές Εστιατορίων και καταστημάτων στην Κηφισιά
- Νέα και Ειδήσεις